Terma

TERMA DAN SYARAT ,PERATURAN DAN PERJANJIAN DILLENIA HOMESTAY NUSAJAYA(RULES AND REGULATION OF NUSAJAYA HOMESTAY)

 

Assalamualaikum dan Salam sejahtera ,Tuan-puan Tetamu Kami Yang Dihormati Yang Dihormati ;

Sila Baca Peraturan , dengan membuat pembayaran Deposit Amanah samada melalui perbankan online ataupun secara tunai dengan ini anda telah bersetuju dengan peraturan di bawah dan tertakluk kepada peraturan di bawah ;

Perhatian :  Pihak kami tidak terikat untuk menyediakan homestay sekiranya tiada Deposit Amanah yang dibayar.  Tempahan hanya sah (confirm) setelah bayaran Deposit Amanah diterima  di dalam akaun kami.

 

Orang yang Bertanggungjawab

Sila kemukakan MyKad atau Kad Pengenalan Diri/Passport semasa daftar masuk(check-in). Orang yang Bertanggungjawab / Penama pada pendaftaran bertanggungjawab di atas apa-apa yang berlaku semasa tempoh/waktu tinggal di homestay

 

Had / Kapasiti

Setiap bilik 2 orang sahaja , 15 orang maksimum di dalam rumah, 3 kereta maksimum (2 kereta di dalam / di bawah anjung, kereta ke-3 di hadapan pintu pagar – tidak dibenarkan meletak kereta di hadapan-kawasan rumah jiran kerana akan menimbulkan kemarahan/perbalahan dengan jiran.

 

Sila bertimbang rasa kepada jiran-jiran

Jangan ganggu jiran DENGAN BUNYI KUAT terutama pada waktu malam. Sila bertimbang rasa , semua jiran-jiran adalah keluarga dengan anak-anak kecil / bayi. Sila kawal suara anda jika anda berniat untuk berbual dengan rakan-rakan di homestay di dalam atau di luar.

 

Sila Hormati Agama / budaya Jiran-jiran

Sila diingatkan bahawa jiran adalah keluarga berbilang agama dan oleh itu kami berharap berharap anda saling menghormati agama orang lain. Jirannya biasanya sedar bahawa tetamu yang menginap di Dillenia Homestay adalah Muslim. Muslim berlainan kaum/bangsa juga mempunyai budaya yang berbeza.

 

Tiada makanan yang tidak halal ,termasuk minuman beralkohol/memabukkan dan dadah

Jangan bawa atau memakan makanan yang tidak halal di dalam homestay. Jangan mengambil minuman beralkohol, atau menyalahgunakan dadah yang dilarang di bawah Undang-Undang dan Peraturan Malaysia. Apa-apa bukti penyalahgunaan dadah akan dilaporkan kepada polis atau pihak berkuasa yang berkaitan .

 

Jangan Menganjurkan Acara / Parti dalam halaman homestay

– Jangan adakan mana-mana perhimpunan sosial / keraian /party. Ia adalah dilarang , sila diingatkan bahawa ini adalah satu kejiranan kediaman dan bukan pusat hiburan

 

Pengendalian Peralatan Isi Rumah / Pulangan Deposit Ditahan

Sila kendalikan semua peralatan elektrik dan perabot termasuk peralatan tandas dengan baik dan berhati-hati, apa-apa kerosakan / pecah akibat kecuaian tetamu, Deposit akan Dipotong atau ditahan hinggalah taksiran dibuat , dan akan dipotong sebelum dipulangkan baki deposit melalui akaun bank tetamu.

Tetamu adalah dinasihatkan untuk Berhubung Dengan Pengurus / Pemilik Dillenia Homestay sekiranya anda memerlukan bantuan mengenai bagaimana untuk mengendalikan peralatan elektrik tertentu atau lain-lain kemusykilan.

 

Deposit akan Dipotong

Deposit akan ditolak jika ada kerosakan / pecah disebabkan kecuaian tetamu . Perlu diingatkan bahawa kos penggantian dan buruh (labour charge) akan dikenakan bayaran.

Kadar penuh atau jumlah bayaran yang dibuat pada masa mendaftar masuk tidak akan dibayar balik. Ini termasuk sekiranya berlaku tetamu membatalkan penginapan atau daftar keluar awal daripada   hari / tarikh seperti yang dinyatakan dalam invois. Contoh: tetamu bayar jumlah kadar selama 7 hari , pada hari ke-3 menginap, tetamu memutuskan untuk keluar (check-out). Justeru itu, pengurusan tidak akan bayar balik pada kadar untuk baki hari-hari dibatalkan. Hanya deposit yang akan dikembalikan tertakluk kepada para Deposit akan Dipotong di atas.

Cara Pemulangan Deposit
Dipulangkan secara Online Banking pada hari check-out.

 

Pembatalan yang dibuat oleh tetamu dalam tempoh 14 hari dari tarikh daftar masuk ( iaitu kurang 14 hari) dan Tempahan dibayar dalam masa 14 hari sebelum tarikh check in , tiada deposit akan dikembalikan ( No refund ) .

Dapur Elektronik / Dapur Induksi bukan bertujuan untuk mengendalikan/memasak makanan berat, atau menu yang mengandungi banyak cecair, kuah seperti kari dan lain-lain. Sila gunakan periuk keluli tahan karat disediakan. Periuk aruhan tidak akan berfungsi dengan lain-lain alat memasak logam seperti aluminium , tembaga dan lain-lain
Tiada Khidmat Pembersihan Harian

Homestay Nusajaya tidak menyediakan khidmat seperti pembersihan bilik / rumah setiap hari . Jadi sila pastikan kebersihan pada setiap masa dalam tempoh penginapan. Sila kosongkan sampah ke dalam kotak sampah setiap kali beg plastik sampah penuh dan dilupuskan dengan betul.
Pembuangan Beg Sampah Yang Penuh

Pindah beg sampah yang telah penuh ke dalam tong sampah atau ke dalam kotak sampah di hadapan pintu pagar. Sekiranya kedua-kedua tong sampah dan kotak sampah dengan pintu berengsel kecil telah penuh sila letakkan sahaja beg sampah yg diikat di dalam pagar ( jangan letak di atas tanah kerana anjing-anjing liar akan mengoyakkan beg dan membawa sampah dan kotoran ke rumah-rumah jiran  dan akan menyebabkan insiden perbalahan dan kemarahan yang pernah berlaku ).

 

Saya dengan ini memahami syarat-syarat di atas dan bersetuju dengan syarat-syarat yang dikenakan oleh pihak pengurusan.